Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Седмицата започна страхотно за Доналд Тръмп, след

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Седмицата започна страхотно за Доналд Тръмп, след
Коментари Харесай

Супер дни за Тръмп

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Седмицата стартира ужасно за Доналд Тръмп, откакто Върховният съд на Съединени американски щати анулира решението на Колорадо да не го позволява до изборите. Съдиите единомислещо анулираха решението на Върховния съд на щата от 19 декември, с което той бе отстранен от листата за първичните избори на Републиканската партия с аргумента, че е взел участие в поощряване на протеста на 6 януари 2021 година против Капитолия. Върховният съд реши, че само Конгресът, а не щатите могат да наложат възбрана за присъединяване в избори.

Решението пристигна таман в навечерието на Супер вторника, когато в 15 щата, в това число и Колорадо, по едно и също време се организираха предварителни избори за президентските избори през ноември. По този метод бяха поставени край и на опитите на Мейн, Илинойс и още няколко щати да изключат Тръмп от изборните описи.

Малко преди този момент Тръмп прибави към сметката си още три щата - Мичиган, Мисури и Айдахо, продължавайки победния си ход. В Мичиган той взе всичките 39 делегати в събранието за номиниране на кандидатурата му от Републиканската партия, сходна беше картинката и в другите два щата, като безапелационните му победи му донесоха още 122 делегати в съботния ден, а Ники Хейли – другият претендент за гласовете на републиканците, не можа да завоюва даже един.

Супер вторник

И по този начин стигнахме и до така наречен Супер вторник, наименуван по този начин, тъй като множеството щати гласоподават тогава - Алабама, Аляска, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузец, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Вермонт, Вирджиния и американска Самоа. Именно тогава се разпределят и доста огромен брой делегати.

Тръмп загуби единствено Върмонт, като за напълно малко там успеха отиде за Хейли. По този метод, добавяйки делегатите и от предните му победи, към този момент има 910 делегати  от нужните му 1215, което безусловно обезсмисля гласуването в останалите щати, а възможностите на някогашната американска посланичка в Организация на обединените нации към този момент не са и теоретични.

Нови проблеми за Байдън

Въпреки че на Супер вторник Байдън завоюва номинации от демократите в 14 щата, в това число Айова, където хората гласоподаваха по пощата (губейки единствено Американска Самоа, само че това е без изключително значение, т.к. те вземат участие единствено в първичните избори), предварителните изследвания за истински избор сочат преднина на Тръмп пред сегашния президент, черните облаци към него се сгъстиха още повече откакто още преди седмица в Мичиган 13% от гласуващите се оповестиха като „ нерешили “ за кого да гласоподават, като посочената причина от тях беше поддръжката на администрацията на президента за Израел в спора в Близкия изток. Това е и една от тематиките, които основават най-сериозни проблеми на Байдън.

Допълнителен дискомфорт му донесе и решението на Върховния съд, което въпреки и предстоящо, още повече ускори увереността и стремежа на Доналд Тръмп.

В този миг пристигна и решението на Виктория Нюланд, зам. държавен секретар по политическите въпроси на САЩ  и безусловно третият човек в йерархията на Държавния департамент, да напусне поста си. В известието не се показва каква е повода, единствено че се пенсионира. Това, от една страна, може да се пояснява като знак, че корабът потъва, разбирайте, Байдън сигурно си отпътува, от друга – че следва основна смяна в политиката на Съединени американски щати по отношение на в Украйна, по-конкретно – по отношение на безрезервната до този миг поддръжка към украинците. Нюланд беше главно острие против Русия, като неведнъж е упреквана – в това число и от демократите, че е прекомерно последна в позициите си.

В началото на февруари Джо Байдън беше безусловно разгневен от отчет, който го разказа като " възрастен човек с неприятна памет ".Специалният прокурор Робърт Хър посочи главната му уязвимост - възрастта. „ Джо Байдън не можеше да си спомни по кое време е бил вицепрезидент или коя тъкмо е годината, в която е умрял неговият наследник Бо ”, провокираха гнева на президента.

Макар този отчет да беше по-скоро в интерес на Байдън, тъй като специфичният прокурор заключи, че повдигането на обвинявания против президента за това, че е държал и разкрил класифицирани документи след мандата си като вицепрезидент, не е належащо, в действителност за следващ път стана пределно ясно, че хора на основни позиции, без значение дали републиканци или демократи, както и самите гласоподаватели, изпитват съществени подозрения по отношение на адекватността на 81 годишния президент, за който има от ден на ден доказателства, че страда от старческа деменция.

Тръмп е неукротим

Тръмп очевидно е поел с решителни стъпки към Белия Дом, доста по-решителни от предния му опит, даже и оттогава, когато стана президент. Номинацията на републиканците за същинските избори е изцяло официална, Ники Хейли няма никакъв късмет, тя очевидно не е разпознавана като опция от гласоподавателите.

Въпреки близката си до тази на Байдън възраст, енергичният Тръмп няма нищо общо със сенилното старче, което води Съединени американски щати към проблеми. Първият помни като слон, в положение е на секундата да се измъкне от каквато и да е обстановка, реагирайки бързо, до момента в който актуалният президент не помни даже значими събития от персоналния и фамилния си живот. За спъванията, паданията, изгубванията, нелепостите, които изрича, образците са неизброими.

Всичко това неизбежно прави усещане и на гласоподавателите, в това число и на тези на демократите, които от ден на ден ускоряват рецензиите си към евентуалния техен кандидат за втори мандат. Съвсем открити са към този момент мненията, че с цел да имат някакъв късмет, Байдън би трябвало да се отдръпна или да бъде „ отдръпнат ” от акцията. Това се ускорява и от обстановката в Израел, като наскорошно изследване разкри, че болшинството демократи избират претендент за президент, който да не поддържа даването на американска военна помощ на Израел - 56% от запитаните показват, че е по-малко евентуално да поддържат претендент, който е за даването на военна помощ на Израел. За съпоставяне, близо 62% от участвалите в изследването и определели се за републиканци, дават отговор, че избират претендентът за президент на партията им да бъде човек, който поддържа снабдяването на Израел с оръжие.

Тръмп – огромната спънка пред неолибералния глобализъм

Решението на Върховния съд е безспорна победа за него, като доста от поддръжниците му са на мнение, че това беше последната спънка преди същинския избор. Предстоят му каузи, свързани с обвиняванията, че е давал рушвет на порноактриса, само че истината обаче е, че както акцентира и Тръмп, се касае за политическо гонене, формирало скандал, чийто разцвет е сякаш напълно инцидентно тъкмо в годината на избори за президент. Самата Сторми Даниелс призна, че се е трансформирала в заможна бизнес дама, откакто абсурдът се разгоря. Това несъмнено е извънредно комфортно за всички, за които Тръмп е неуместен.

Обвиненията към него са, че е популист, чиито хрумвания и визии застрашат освен устоите на Америка, и на света. В годините, напълно умишлено, се появи и разказ, че е надали не е сътрудник на Путин. Разбира се, за всеки човек, който има най-малко капчица разсъдък, тези изказвания граничат с безумието, само че истината е, че редица кръгове в Съединени американски щати градят своите акции против него, в това число на тази основа, покорно подкрепяни от васалните им медии.

Авторитарният неолиберализъм, който нанесе и продължава да нанася огромни вреди на целия свят, вижда главен зложелател в свое лице точно Тръмп, тъй като Съединени американски щати са в главната на всички процеси, от тях може да тръгне и смяната. Именно претендентът на републиканците е и този, който има както капацитет, по този начин и действителните благоприятни условия да провокира огромни дейности в посока „ завръщане към естественото ”. Поради тази причина, още с появяването си на политическата сцена, Тръмп е съществена опасност за кръговете, които дирижират протичащото се в политиката, военната промишленост, бизнеса.

Въпросът дали, в случай че не съумеят посредством каузи, посредством забавяния, посредством извадени от годините истории с подозрителна меродавност, да го спрат, биха подхванали по-крути ограничения, е напълно обоснован. Единственото, което евентуално е останало на задкулисието, е да в профил физически Тръмп. За момента, всичките подхванати от американския естаблишмънт дейности, освен покачват рейтинга на Тръмп, а го издигат в очите на елементарния американец, който усеща, че се води извънредно мръсна игра. Следващите месеци ще бъдат същинско тестване и тест както за демокрацията, по този начин и за всички, които желаят нормалността най-сетне да се завърне – първо в Съединени американски щати, а след това на всички места по света.

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.  


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР